Samenvatting

 

Het eerste echte geschiedenisboek van de hbs, voor de lezers van Gouden jaren en De meisjes van Schoevers

Enkele honderdduizenden scholieren gingen tussen 1864 en 1974 naar de hbs, de hogere burgerschool. Ze hadden geluk, want de hbs is de parel uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis.

De hbs was in tegenstelling tot het gymnasium gericht op praktisch toepasbare vakken. Hbs’ers werden voorbereid op belangrijke posities in een moderne maatschappij. Zij moesten, zowas het plan, van Nederland weer een welvarende en moderne samenleving maken. En dat lukte… Veel bekende ondernemers, politici, kunstenaars en Nobelprijswinnaars zijn oud-hbs’ers. Wij van de hbs is het eerste geschiedenisboek van deze school. Het staat vol met nieuwe feiten en inzichten, prachtig beeldmateriaal en bevat onvergetelijke verhalen van Jan Mulder, Freek de Jonge, Neelie Kroes, Maarten ’t Hart, Willeke van Ammelrooy, Gerrit Zalm, Herman Koch, Maarten Spanjer, Frits Spits, Hedy d’Ancona en vele anderen.

Wij van de hbs zal oud-hbs’ers doen terugverlangen naar hun school. Niet-hbs’ers zullen zich verbazen over hoe een schooltype de toekomst van Nederland bepaalde.

 

 

 

Conditie: Zeer goed, lijkt niet te zijn gelezen.

Samenvatting

‘Houdoe’ is bij herhaling gekozen tot het populairste Brabantse woord. Maar het rukt ook op in de rest van Nederland en staat al een flink aantal jaren als trefwoord in de Dikke van Dale. ‘Houdoe’ wordt almaar populairder, en dat in een tijd dat dialecten zo onder druk staan. Taalkundige Wim Daniëls gaat op zoek naar de herkomst van ‘houdoe’, hij vergelijkt het met andere binnen- en buitenlandse afscheidsgroeten, legt uit wat het Hebreeuwse woord ‘houdoe’ betekent, wijst op het bestaan van de achternaam Houdoe en op de oehoe Houdoe uit het sprookjesbos in De Efteling. Het boek laat zien hoe een ogenschijnlijk simpel en regionaal woord zo'n bijzondere reikwijdte kan hebben. Wie nog niet voor 'houdoe' viel, zal dat beslist door dit boek doen.

 

 

Conditie; Goed. 

Samenvatting

 

Hij volgde al acht Amerikaanse presidenten, van wie er één, Nixon, door zijn onthullingen, moest aftreden; maar nooit eerder schreef de gelauwerde journalist Bob Woodward zo vernietigend over een zittende Amerikaanse president als over Donald Trump in Angst. Aan de hand van verslagen, dagboeken, documenten en honderden uren van interviews met primaire bronnen beschrijft Woodward de verbijsterende gang van zaken in het Witte Huis, en de bizarre manier waarop de president besluiten neemt over binnen- en buitenlandse kwesties. Nog nooit is er een zo beangstigend beeld gegeven van een president in zijn eerste jaren als in Angst van Bob Woodward. Nadat delen ervan vóór publicatie uitlekten, stond het boek direct op de eerste plaats van de bestsellerlijsten in de Verenigde Staten en Engeland. Bob Woodward (1943) is sinds 1971 werkzaam voor The Washington Post. Voor zijn werk aan de onthullingen rondom Watergate en de nasleep van 11 september kreeg hij beide een Pulitzerprijs. ‘In Woodwards boek wordt de werkelijkheid zoals we die al een tijdje vermoedden, onderbouwd en van getuigen voorzien: de Verenigde Staten en de wereld zitten opgescheept met een levensgevaarlijke idioot, die volstrekt ongeschikt is voor het vak dat hij beoefent: machtigste man ter wereld.’ Bert Wagendorp, de Volkskrant
 
 
Het boek heeft lichte gebruikssporen. 

 

Samenvatting

Haatten Joop den Uyl en Dries van Agt elkaar? Waarom moesten Glastra van Loon en Kruisinga het veld ruimen? Liep van Agt er de kantjes van af tijdens zijn politieke carrière? Had Andriessen eigenlijk de eerste partijleider van het CDA moeten worden? En had De Koning Van Agt moeten opvolgen als premier en niet Lubbers?

Deze en vele andere vragen worden belicht in dit unieke boek, dat een - soms onthutsend - inzicht biedt in de politieke verhoudingen in Nederland op het hoogtepunt van de polarisatie.

Wie was die jonge jurist die op veertigjarige leeftijd onverwacht minister van Justitie werd? En hoe keken zijn politieke vrienden en vijanden van toen en nu tegen hem aan? Welke rol speelde Van Agt bij de gijzelingen en de vrijlating van de Drie van Breda? En hoe werd hij door zijn collega-minister een loer gedraaid in de kwestie-Bloemenhove?

Aan de hand van een groot aantal interviews met nagenoeg alle nog levende hoofdrolspelers en andere insiders uit de periode 1971 tot 1982 geeft auteur Adrianus Koster, een ervaren onderzoeker politieke antropologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam, een kristalheldere kijk op de politieke situatie van de jaren zeventig en tachtig. Aan het woord komen Van Agt, Wiegel, Van Dam, Boersma, Lubbers, Stemerdink, Terlouw, Van Mierlo, Van Thijn, Pronk, Duisenberg, Gruijters, Vredeling, Van Houwelingen en nog vele anderen die Koster in de afgelopen jaren heeft geïnterviewd. Aan de hand van letterlijke citaten - vaak zonder aanzien des persoons - krijgt de lezer een genuanceerd, objectief en ongetwijfeld nieuw beeld van de turbulente politieke carrière van Dries van Agt.

De eenzame fietser, insiders over de politieke loopbaan van Dries van Agt is voor iedereen met maar het kleinste beetje politieke interesse een uiterst informatief en leesbaar boek, dat veel onbekende zaken aan het licht brengt en de politieke verhoudingen uit de periode 1971-1982 haarscherp in beeld brengt. Met een opmerkelijk slotwoord van Van Agt, geschreven in oktober 2007.
 
 
Het boek is als nieuw. hardcover.

 

Met het afscheid van Dries van Agt als minister-president heeft de Nederlandse politiek een markant en kleurrijk man verloren. In deze bundel, bedoeld als een liber amicorum bij zijn vertrek, zijn herinneringen en beschouwingen van een aantal vrienden en bekenden bijeen gebracht.

 

 

Het boek is als nieuw. lijkt niet te zijn gelezen. Paperback

Een boek met foto's over de traditionele feesten in Nederland.

Uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandsche Middenstandsbank 1927-1977.

Een mooi boek met mooie foro's. Het is in goede staat. 

Samenvatting

 

'Bonifatius in Dorestad', onder redactie van Luit van der Tuuk, beschrijft het belang van Bonifatius' aanwezigheid in Dorestad en Utrecht voor de geschiedenis van Nederland.

In 716 kwam Bonifatius met een vrachtvaarder vanuit Londen naar het vasteland van Europa, om in Dorestad – het Rotterdam van de achtste eeuw – van boord te gaan. Zijn missie: het evangelie verkondigen en hier een kerkelijke organisatie opbouwen.

Bonifatius' komst had grote gevolgen voor de ontwikkeling van Dorestad en Utrecht, en daarmee voor de vroege geschiedenis van Nederland. In de bundel 'Bonifatius in Dorestad', die in 2016 is gepresenteerd bij de herdenking georganiseerd door het Comité Bonifatius-Dorestad, worden verschillende facetten van Bonifatius' aankomst en aanwezigheid in Dorestad en omgeving belicht.

'Bonifatius in Dorestad' staat onder redactie van Luit van der Tuuk en bevat bijdragen van professoren Paul Post en Anton Vernooij, dominee en auteur Pieter L. de Jong, bisschop Gerard de Korte en Kees Slijkerman.

 

 

 

Het boek is goed, lijkt niet te zijn gelezen.

Samenvatting

 

Jarenlang waren vier Amsterdamse wereldmusea wegens verbouwing gesloten. Dat vond iedereen stom. Maar niemand kon er iets aan doen - 'daar ga ik niet over' is al eeuwenlang het motto van de BV Nederland. En ze zijn toch weer open? Nou dan. Toch is Nederland juist door gebrek aan leiderschap en zwak centraal bestuur al meer dan vijf eeuwen ongekend welvarend. De horizontale samenleving nodigt ieder uit het zijne van alles te zeggen, wat resulteert in een enorme ideeënrijkdom. We zijn ook uitermate bedreven geraakt in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Maar spruiten zulke gedragsvormen vanzelf voort uit de nederzettingsgeschiedenis of zijn ze door ons gecreëerd? Het poldermodel komt toch niet uit de lucht vallen? En gaat het eigenlijk nog wel goed? Traag bestuur, veel regels, ontduiken van verantwoordelijkheid, managementcultuur, gebrek aan coördinatie en controle op de uitvoering van beleid dreigen ons welvaartmodel te smoren. Een verkenning van de cultuurhistorische achtergronden kan meer inzicht geven. Of maakt iedereen dat zelf wel uit?
Herman Pleij is hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in 2013 Meer zuurs dan zoets. Refreinen en rondelen van Anna Bijns, en in 2011 Anna Bijns, van Antwerpen. Pleij heeft een bijzondere belangstelling voor de cultuurhistorische achtergronden van de nationale identiteitsvorming.
 
 
Het boek is als nieuw. Lijkt niet t zijn gelezen.

 

Samenvatting

In de late Middeleeuwen ontstonden onder de bevolking van de steden in de zuidelijke Nederlanden nieuwe elites die zich van de gewone stadsbewoner trachtten te onderscheiden door het ontwerpen van een eigen cultuur. In De sneeuwpoppen van 1511 wordt zo'n beschavingsproces beschreven aan de hand van een wel zeer unieke bron: het absurdistische verslag op rijm van een massaal sneeuwfestival te Brussel in het jaar 1511.

 

 

De bladzijden zijn verkleurd, verder is het boek goed.

Samenvatting

Gedurende de twingtigste eeuw hebben op verschillende terreinen persoonlijkheden in Friesland naam gemaakt. Wie kent bijvoorbeeld mata Hari en Foppe de Haan niet?

 

Het boek is redelijk.

Samenvatting

Begin 1999 verliet Geert Mak Amsterdam voor een reis die een vol jaar zou duren en die hem onder meer langs Londen, Tsjernobyl, Boekarest, Volgagrad en Madrid voerde. Pratend met getuigen, brengt hij het verhaal van een continent en van een eeuw tot leven, van Europa in de twintigste eeuw.

 

 

De cover is heel licht beschadigd. paperback

Samenvatting

 

Een jonge Romein ziet de Vesuvius uitbarsten die in het jaar 79 de stad Pompeji bedelft, een reiziger dineert in 450 met Attila de Hun, een soldaat beschrijft in zijn dagboek de slag bij Waterloo, de marconist van de Titanic ziet zijn schip ten onder gaan, een Engelse journalist wandelt met Hitler door de brandende Rijksdag. Geert Mak en René van Stipriaan verzamelden ruim honderd authentieke verslagen van belangrijke momenten uit de wereldgeschiedenis. Uit dagboeken, brieven, reisverslagen en krantenartikelen destilleerden zij een reeks kleine en grote reportages die één eigenschap gemeen hebben: de auteur is er persoonlijk bij geweest. De verslagen zijn heet van de naald op papier gezet; soms met duidelijk hoorbare emotie, vaak met verwondering, en altijd met een scherp oog voor bijzondere details. Dit is de geschiedenis van de vertellers, van de mensen die, zoals ze dat op krantenredacties zeggen, 'met hun poten in het bluswater stonden'. Deze veertiende druk van Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis is door de samenstellers herzien en met nieuwe verslagen aangevuld.

 

 

Het boek is in goede staat.

Het jaar 2005

€ 5,00

Het jaar 2005

€ 5,00

Conditie; zeer goed.

Het boek is in goede staat.

Het boek is in goede staat

Twaaff maanden wereldnieuws in beeld.

 

Het boek is in goede staat.

Twaalf maanden wereldnieuws in beeld.

 

De bladzijden zijn wat verkleurd.

Twaalf maanden wereldnieuws in beeld.

 

De bladzijden zijn wat verkleurd, verder is het boek goed.

Twaalf maanden wereldnieuws in beeld.

 

Het boek heeft wat verkleuringen.

Twaalf maanden wereldnieuws in beeld.

 

Het boek heeft wat verkleuringen.

Aanzien 60-65

€ 2,50

Aanzien 60-65

€ 2,50

Vijf jaar wereldnieuws in beeld

 

Het boek heeft wat verkleuringen

Aanzien 40-45

€ 2,50

Aanzien 40-45

€ 2,50

Vijf jaar bezetting in Nederland en Belgie.

 

Het boek heeft wat verkleuringen.

Aanzien 30-40

€ 2,50

Aanzien 30-40

€ 2,50

Tien jaar wereldnieuws in beeld.

 

Het boek heeft wat verkleuringen 

Aanzien 20-30

€ 2,50

Aanzien 20-30

€ 2,50

Tien jaar wereldnieuws in beeld.

 

Het boek is redelijk, is iets verkleurd.

Samenvatting

 

‘De Berlijnse muur stond nog overeind toen ik de politiek inging. Vanaf de eerste Groenlinkse dag was ik erbij. En wat is er veel gepraat. Zinvol en zinloos. Maar oeverloos veel. Debatten, scherpe debatten met de regering, interne debatten in de fractie en de partij. En waar zo veel is gepraat, kan ook wat worden geschreven. Over de hoogtepunten en dieptepunten. Een boekje open, ook over de interne verhoudingen. Over geheime gesprekken, over uitzonderlijke gebeurtenissen, over komische incidenten. Over zweten, lachen en huilen. Het persoonlijke verhaal van 13 1/2 jaar Haagse werkelijkheid. Over de relatie met het kabinet, het circus van de fractievoorzitters, de persoonlijke omgang met andere politici. En niet te vergeten de rol van de pers. Gebeurtenissen die vragen om reflectie en analyse. Natuurlijk ook over het laatste turbulente jaar 2002. Jaren waarin veel wordt gevraagd van vriendschap en gezin. Jaren die nooit helemaal op zichzelf stonden. Dus zijn er de flashbacks naar vroeger. Het katholieke gezin waarin ik opgroeide, de roerige jaren waarin ik studeerde en natuurlijk de dynamische haventijd waarin ik werkte.’
Een mooie hondenbaan is een prachtig persoonlijk – en historisch – document. Het is geschreven op de manier waarop Rosenmöller politicus was: alert, indringend, meeslepend en integer.
Paul Rosenmöller was lange tijd lid en fractievoorzitter van GroenLinks. In 2002 nam hij afscheid van de politiek.

 

Produktinformatie:

Het boek is in goede staat, lijkt niet gelezen.

Samenvatting

Beschrijving van 41 plaatsen en de voor Nederland in de twintigste eeuw belangrijke gebeurtenissen die er plaatsvonden (in bredere context), zowel politiek, sport, economie, cultuur als wetenschap.

 

 

Conditie; Zeer goed.

Samenvatting

Met prachtige illustraties nodigt dit boek uit om er eindeloos in te bladeren. Het verhaal boeiend genoeg om het in een keer uit te lezen.

 

Produktinformatie:

Boek is wat verkleurd, maar  in goede staat, er staat een naam ingeschreven. 

Samenvatting

 

De Olympische Spelen keren deze zomer terug naar hun bakermat Griekenland. René van Royen en Sunnyva van der Vegt schreven naar aanleiding hiervan een geweldig boekje vol informatie, weetjes en eigenaardigheden over dit mooiste sportevenement ter wereld.
Stripheld Asterix neemt de lezer mee naar de Olympische Spelen van toen met een knipoog naar de moderne tijd. Alles wat nu speelt, was in het oude Griekenland eveneens van belang. Hoe zag het olympisch dorp eruit in zijn tijd? Welke sporten werden er beoefend? Hoeveel rondes moesten Asterix en zijn concurrenten door voor ze zich konden kwalificeren? Stress was ook toen al een kwaal waar sporters aan leden en het Olympisch Comité was een orgaan om rekening mee te houden.
Maar er zijn ook verschilpunten. Zo waren scheidsrechters vaak corrupt, sportten Grieken ter ere van de goden en waren sporthelden bereid te sterven voor een overwinning…

 

 

Produktspecificatie:

het boekje is als nieuw.